Yalova Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (YUAFMER) ile AFAD Yalova İl Müdürlüğü’nün birlikte hazırladığı “Afetlerde Gönüllülüğün Önemi” isimli panel düzenlendi. Panel deprem haftası etkinlikleri kapsamında 4 Mart 2022 tarihinde Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Panele, Yalova Valisi Muammer EROL, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat CEBECİ İl Emniyet Müdürü Göksel TOPALOĞLU, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa BAKÇEPINAR, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikret YÜKSEL, T.C. İç İşleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Mehmet Akif CAN – (Gönüllü ve Bağışçı İlişkileri Dairesi Başkanı), Afet ve Acil Durum İl Müdürü Doğan TONCER, Yalova Üniversitesi Acil Durum ve Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi, Merkez Müdürü Doç. Dr. Mehmet DİREK, Müdürü Yardımcısı Öğr. Gör. H. Çağdaş Aslan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve AFAD gönüllüleri katıldı. Panel öncesinde protokol konuşmaları yapıldı ve eğitimlerini tamamlayan AFAD gönüllülerine gönüllü kartları ve sertifikaları verildi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Yalova İl Müdürü Doğan Toncer’in ardından sahneye davet edilen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci depreme karşı zihinsel ve fiziksel farkındalığın önemine vurgu yaparken depreme karşı herkesin sorumluluğu bulunduğunu belirtti.
AFAD Gönüllülüğünün çok kutsal bir görev olduğunu, ufak bir dokunuşla insanların hayatlarına büyük destek olabileceklerini belirten Cebeci, panelin tüm katılımcılar için hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
“20.000 Gönüllü Hedefi”
Panel, AFAD gönüllülük kartlarının protokol tarafından temsilcilere dağıtılmasından sonra devam etti. Depreme karşı vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çeken AFAD Gönüllü ve Bağışçı İlişkileri Daire Başkanı Mehmet Akif Can, gönüllülüğün bu konuda kritik bir rol oynadığını belirtti. Risklerin belirlenmesi ve çözümü aşamalarında, 2021 yılında Türkiye genelinde 5.000 gönüllünün mevcut bulunduğunu ifade eden Can, 2022 yılı için 20.000 gönüllü hedeflediklerini vurguladı.
"Gönül lideri" çalışmaları hakkında da bilgiler veren AFAD Gönüllü ve Bağışçı İlişkileri Daire Başkanı Mehmet Akif Can, deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında gönüllülerin adeta ameliyata giren asistan doktorlar gibi alanlarında uzmanlaşmış, donanımlı seviyelere getirmek amacıyla eğitimler verdiklerini belirtti.
AFAD Gönüllülük Programı, AFAD Acil Mobil Uygulaması, Depremde Arama-Kurtarma Çalışmaları ve Arama-Kurtarma Çalışmalarında Gönüllülük konularının işlendiği etkinlikte değerli bilgiler teorik ve uygulamalı olarak aktarıldı.
Panelde ayrıca, Emine Karagöz Ataman AFAD Eğitmeni Şemsi Karaağaç, AFAD Gönüllüsü Tolga Kartal; AFAD gönüllülük programı, 112 AFAD Mobil Uygulaması, Afetlerde, arama kurtarma çalışmalarında gönüllülük konularında bilgilendirme yapıldı.
Karşılıklı fikir alışverişinin ardından panel tamamlandı